Friday, August 29, 2014

MERDEKA PREORDER SALE



PS: This is PREORDER SALE ya. Means anda perlu membuat order & payment semasa sale berlansung (30/8 - 8/9) & ianya adalah preorder item. Order anda dijangka akan dipos pada HUJUNG SEPTEMBER.  



Any inquiry: SMS/WHATSAPP 0133986129 
Email: zunitaramli@gmail.com

Tuesday, August 12, 2014

[FACIAL MIST] Everything you need to know including DOs & DON'Ts


Bila sebut Face Mist, ramai yang skeptikal & tak tahu pun fungsi sebenar face mist ni. Ada yang beranggapan face mist hanya tak penting dan ada juga berpendapat face mist ni hanya utk kesegaran selepas make up. Sebetulnya, fungsi Face Mist adalah lebih dari itu & penggunaan Face Mist yang BETUL juga mampu mengekalkan kelembapan kulit & menyerlahkan lagi make up anda. Ya, penggunan yang BETUL kerana jika anda silap menggunakan Face Mist, kemungkinan kulit anda akan menjadi lebih kering dari sebelumnya.

REVIVAL ROSE FACE MIST from Meiko Japan


Apa itu Facial Mist & Fungsinya
Cuba anda banyangkan dalam cuaca panas terik, perkara yang paling anda mahukan adalah membasahkan muka anda, bukan? Ya itulah perumpamaan penggunaan Facial Mist. Facial Mist - adalah sejenis cecair yang direka untuk menyegar, menghidrat, menjadikan kulit awet muda, dan melembab kulit anda. Bergantung kepada jenis kandungan, ada Face Mist yang mengandungi SPF jadi ianya boleh melindungi kulit dari cahaya bahaya matahari, ada Face Mist yang mengandungi mineral tertentu dan mempunyai fungsi tertentu & sebagainya.


Mengapa anda perlukan Face Mist?
"Face Mist adalah toner masa kini" - ini adalah kata2 daripada Solen Marie, yang merupakan product development Manager di Dermaglow. Face Mist secara umumnya berfungsi sama seperti toner - menyeimbangkan pH kulit terutamanya selepas mencuci muka & menghidrat kulit muka. Face Mist  juga dikatakan boleh membaiki penampilan kulit anda & menjadikan anda rasa lebih yakin. 


Fungsi lain Face Mist:
1. Guna sebelum pelembab  - utk "lock" moisture in your skin


"Baby Texture" make up. Sumber: Google

2. Utk mendapatkan "baby texture" dengan make up anda
- Anda hanya perlu spray Face Mist setiap layer make up yang anda pakai. Contohnya  - moisturizer, primer, foundation, dan sebagainya. Pastikan anda spray moderately sahaja.

3.  Utk set kan make up anda & kemaskan make up
- Selepas anda membuat finishing make up dgn loose powder/powder, spray sedikit mist utk membuang sebarang lebihan powder utk mendapatkan make up yang lebih kemas. Penggunaan spray selepas make up juga mampu membuat make up anda lebih lembab, hydrate & tahan lama. 


Cara penggunaan Face Mist yang BETUL
Teknik menggunakan Face Mist adalah sangat penting kerana jika anda menggunakan dgn teknik yang salah, kemungkinan besar ia akan membuatkan kulit anda lebih kering dari sebelumnya. Jadi adalah sangat penting jika anda menggunakan Face Mist dgn teknik yang betul:

Pastikan anda menggunakan Face Mist dengan teknik yang betul.


1. Spray di muka pada jarak 5 - 6 inci
2. Biarkan dalam lebih kurang seminit dan lap lebihan dgn menggunakan tisu. 

**PASTIKAN ANDA TIDAK MEMBIARKAN FACE MIST KERING DI MUKA**

Pastikan anda tidak membiarkan Face Mist kering sepenuhnya di muka kerana ianya akan membuatkan muka anda lebih kering dari sebelumnya.

Revival Rose Face Mist from MEIKO Japan





Face Mist dari MEIKO Collections
MEIKO Japan juga telah menghasilkan Face Mist dari jenama Revival Rose Face Mist. Kelebihan Face Mist ini berbanding Face Mist yang lain:
1. Mengandungi pati ros asli dalam kandungan - ia menjadikan kulit awet muda

Rose digunakan sebahagian drp kandungan Mist
2. Bau Face Mist yang amat menyegarkan
3. Sesuai utk semua jenis kulit termasuk oily & sensitive skin
4. Jika digunakan dgn teknik yang betul boleh berfungsi utk menghidratkan kulit, membuatkan make up tahan lebih lama & penggunaan jangka masa panjang boleh menjadikan awet muda (khasiat bunga ros asli)
5. Bau yang segar menjadikan anda lebih yakin & confident sepanjang hari

Revival Rose Face Mist juga disenaraikan dalam majalah kecantikan di Jepun

To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics

Thursday, July 10, 2014

[PRODUCT REVIEW] Penting ke guna span foundation ni?

Ramai antara kita mengabaikan dan mengambil sikap acuh tak acuh dengan penggunaan span/berus semasa memakai foundation. Pelbagai faktor yg menyumbang kepada situasi ini; seperti nk cepat siap, ada yang nk jimat (xnak beli) & ada juga yang xkisah guna atau tidak span/berus foundation. Tetapi tahukah anda, penggunaan span/berus sangat besar impaknya kepada hasil dan kualiti make up anda & juga memberi kesan kepada jangka hayat foundation itu sendiri.

Jadi, di sini saya ingin jelaskan lebih mendalam mengenai kesan penggunaan span berbanding menggunakan jari.

Sumber: Google

Kualiti make up
Kebiasaanya, penggunaan foundation menggunakan jari tidak memberi impak yang sempurna jika dibandingkan dengan menggunakan span. Ini adalah kerana, kawasan sentuhan antara jari & kulit muka (semasa menggunakan foundation) adalah sedikit dan tekanan yang anda gunakan di jari juga mungkin berbeza dari kawasan kawasan tertentu di muka anda. Ini secara tidak lansung boleh menyebabkan anda memakai terlalu banyak foundation di kawasan2 tertentu & menjadikan foundation anda bercapuk & "cakey".

Perbezaan menggunakan foundation dgn jari & span

Terdapat juga ruang2 di muka anda yang tidak dapat di"cover" sepenuhnya jika anda menggunakan jari. Ini menyebabkan make up anda tidak rata & nampak bercapuk. Sebaliknya, jika anda menggunakan span sapuan foundation akan jadi lebih rata & xbercapuk. Jadi make up anda akan nampak lebih natural & flawless!


Kebersihan
Dari aspek kebersihan, penggunaan jari dilihat boleh menyebabkan jangkitan bakteria yang mungkin terdapat di jari anda ke muka (semasa menyapu foundation). Perlu diingat, jari kita bukan 100% bersih, jadi jika terdapat jangkitan bakteria di muka anda, jangan salahkan foundation pula jika anda dapat jerawat ya! :P

Sumber: Google
Penggunaan span sebagai medium untuk menggunakan foundation dilihat lebih "hygiene" kerana span foundation boleh dicuci secara berkala & boleh di cuci dengan cecair anti-bakteria. Jadi tak perlu bimbang kalau berlaku jangkitan jika anda menggunakan span dengan syarat anda cuci span foundation secara berkala!


Jangka hayat foundation
Secara umumnya, satu foundation keluaran MEIKO Jepun boleh digunakan selama 3 tahun selepas dibuka. Akan tetapi, jika berlaku jangkitan pada foundation tersebut, kemungkinan jangka hayat foundation itu akan lebih pendek.

Ini mungkin berlaku jika anda selalu menyentuh foundation dengan menggunakan jari. Seperti yg dikatakan tadi, jari kita tidak 100% bersih. Jika selalu menyentuh foundation dengan jari, kemungkinan berlaku jangkitan kepada foundation tersebut.

Untuk mengetahui foundation anda sudah tidak boleh digunakan, akan terdapat perubahan tekstur, warna, & bau. Jika anda dapati foundation ada mempunyai ciri2 ini, berhenti menggunakan foundation serta-merta.

Masalah ini boleh di atasi jika anda menggunakan span. Span yang dicuci secara berkala boleh mengelakkan jangkitan pada foundation & mampu membuatkan foundation tahan lebih lama. 


Span foundation dari MEIKO
Memandangkan kepentingan penggunaan span foundation ini diambil berat, MEIKO telah menghasilkan koleksi span nya. Span foundation mempunyai 2 variaty - Oval & rectangular shape sponge.

Span segi 4 dari MEIKO Japan

Span berbentuk Oval dari MEIKO Japan


Kedua2 span ini sama jenis, material cuma bentuk sahaja berbeza. Diperbuat daripada latex yang berkualiti tinggi, span foundation MEIKO ini boleh dicuci, & digunakan sehingga lebih dari 1 tahun! Ini bermakna span ini tidak mudah koyak, tidak seperti span2 lain di pasaran.

Jadi, mungkin anda perlu consider untuk menggunakan span pula utk apply foundation selepas ini, kan? :)


To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
Facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage
Instagram: @elegancecosmetics




Wednesday, July 9, 2014

[FAQ] Naturactor, Octard & MCCT

Ramai bertanyakan kepada saya apa beza Naturactor, Octard & MCCT? Meiko foundation tu apa?
Di sini saya akan jelaskan secara terperinci perbezaan ketiga2 jenis foundation tersebut.

MEIKO FOUNDATION
Kebanyakan customer keliru bila sebut Meiko foundation. Meiko sebenarnya bukan nama produk - tetapi adalah nama SYARIKAT yang mengeluarkan produk kosmetik seperti Naturactor, Octard & MCCT. Diibaratkan seperti syarikat APPLE mengeluarkan produk seperti iphone, macbook & sebagainya. APPLE tu sendiri BUKAN nama produk, tetapi nama SYARIKAT yang mengeluarkan produk2 nya, sama seperti MEIKO. Meiko bukan nama produk, tetapi nama SYARIKAT yang mengeluarkan produk kosmetik.

Akan tetapi ramai customer sudah terbiasa menyebut "Meiko foundation", atau "krim meiko" atau apa2 shj yang menggunakan nama MEIKO. Mengikut pemahaman ini, Meiko yang dirujuk sebagai  "Meiko foundation", atau "krim meiko" adalah sebenarnya Naturactor Cover Face foundation.
 

NATURACTOR COVER FACE
Apabila kita menyebut Naturactor Cover Face, ianya adalah sejenis STICK foundation. Kelebihan Naturactor ialah ianya TIDAK BERMINYAK (berbanding foundation biasa), TAHAN LAMA (up to 8 jam!), RINGAN bila dipakai (seolah2 xmemakai apa2 foundation di muka) & COVERAGE YANG BAGUS (muka mmg sgt2 flawless!). Sesuai utk semua jenis kulit.

OCTARD COVER FOUNDATION
Apa pula bezanya dengan Octard Cover Foundation ni?
Octard juga adalah sejenis STICK foundation. Kelebihan Octard berbanding foundation yang lain adalah tekstur nya yang sangat lembab & mampu utk melembabkan kulit. Oleh itu Octard lebih sesuai dipakai oleh pemakai yang mempunyai kulit jenis kering. Dari segi coverage pula, tidak banyak beza dgn Naturactor Cover Face, sangat flawless bila dipakai. Ringan & juga tahan lama.

MC COVER & FACE TREATMENT (MCCT) 
MCCT lebih similar dengan Naturactor berbanding Octard. MCCT adalah versi terbaru bagi Naturactor Cover Face. Memandangkan ianya adalah versi terbaru, jadi coverage adalah terbaik, lebih baik dari Naturactor, lebih ringan, tahan lama & xberminyak. Sesuai utk semua jenis kulit.



Perbezaan Naturactor Cover Face, Octard Cover Foundation & MC Cover & Treatment










To order: SMS/WHATSAPP 0133986129
Email: zunitaramli@gmail.com
facebook: facebook.com/naturactorcollectionspage

100% ORIGINAL FROM MEIKO JAPAN
OR MONEY BACK GUARANTEE!!